Hemeroteca d´entrades del Bloc Llibertats de l´any 2007

dimarts, 2 de gener del 2007

La resolució de conflictes, més necesari que mai: mètodes psicològics

Ens acomiadàvem l´any 2006 amb l´atemptat a l´aeroport de Barajas. El conflicte basc s´allunya de resoldre´s per la via del diàleg? aquest es el dubte i les incerteses que se´n deriven de la resposta. La brunete mediàtica espanyolista, carrega tintes per recuperar arguments per validar el PP, quan ara , més que mai cal aplicar mètodes de resolució de conflictes.
Casualment aquests dies estic estudiant , en immersió lingüística de llibre en castellà sobre processos psicològics com a matèria de la diplomatura de treball social, i us exposaré les metodologies, que s´haurien d´aplicar per la RESOLUCIÓ DE PROBLEMES, aplicable a multitud de casos,que dubto que ambdues parts els tinguin en consideració,plenament,en el conflicte basc, sigui per la via de la pressió o per la delació. Aquí teniu apunts:

Un gran percentatge de l´activitat cognitiva que desenvolupa l´ésser humà té com a fi elaborar plans adequats d´actuació que li permetin aconseguir objectius determinats. Un problema es planteja quan la persona es veu obliga a perpetrar un pla o estratègia que li permeti la consecució d´un objectiu o objectiu determinat. La resolució de problemes implica, necessàriament, el reconeixement de la discrepància entre l´estat actual de les coses i el pretés(objectiu); així mateix, suposa el desenvolupament d´una sèrie d´accions encaminades a aconseguir aquesta darrera. És a dir, en la resolució de problemes s´hi troben implicats tres elements bàsics:
- un punt de sortida o situació inicial
- un punt d´arribada o situació final
- un conjunt d´operacions que, efectuades en la seqüència adequada, permeten transformar el punt de partida en punt d´arribada

Els problemes poden diferenciar-se pel grau de definició de cadascun d´aquests elements. Així, en els problemes ben definits, aquests estan clarament establerts (exemple: els escacs). En canvi, els problemes mal definits es caracteritzen per tenir punts de sortida indefinits, els punts d´arribada estan laxament especificades, i les operacions a realitzar són confuses(resolució del conflicte basc).
Les persones tendeixen a resoldre´ls fragmentant-los en subproblemes amb u major nivell de definició. Quanta més informació es posseeix sobre el problema primogènic, major és la capacitat
per generar aquests subproblemes resolubles
* Formulacions teòriques sobre la resolució de problemes
- model conductista
- model de la Gestalt
- model cognitiu
. l´espai-problema
. els operadors

* classificació dels problemes
- problemes d´inducció d´estructures
- problemes de transformació
- problemes dé reorganització

*mètodes de resolució de problemes
- mètodes algorítmics
- mètodes heurístics: solen desenvolupar-se de forma especifica per fer front a problemes determinats. Encara que, existeixen heurístics generals aplicables a qualsevol tipus de problema. Entre ells:
- els mètodes de reducció d´objectius
- la cerca cap endarrera
- l´anàlisi de mitjans-fins

Conclusions: per no entrar al detall, l´esquema anterior aplicable és vàlid, però la resolució de problemes es fonamenta en la cerca d´operadors adequats mitjançant mètodes algorítmics i heurístic. Els algorítmics són exhaustius i no dirigits; troben sempre la solució al problema per el que foren elaborats, però, sovint requereixen marges de temps excessivament amplis. En contraposició, els heurístics, són procediments no exhaustius i dirigits; no sempre proporcionen la solució al problema, però quan si ho fan poden trobar-la d´una forma més ràpida.
Molta feina a fer, actors adequats, anar a l´arrel del problema, posant-se un enlloc de l´altre i acostar objectius finals i la metodologia per arribar als objectius, sá consegueixen amb les pautes anteriors, aplicable a qualsevol problema.
Increïble, escèptics a que algú en el conflicte basc o el que sigui en fessin mínim cas,potser? El futur en pau i llibertats individuals i col.lectives, s´ho val, i el temps és un agent polític de primer ordre. El camí és iniciat, que ningú l´abandoni, a partir de compromisos sòlids, és el primer repte.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici