(Maragall dimissió). El sindicat Unió de pagesos se la juga a les eleccions agràries ésser el referent de la pagesia
CAP DE LLISTA PER GIRONA Joan Caball Subirana, 42 anys. Vilamalla (Alt Empordà). Coordinador nacional de la Unió de Pagesos i coordinador territorial del sindicat a Girona. | CAP DE LLISTA PER LLEIDA
|
CAP DE LLISTA PER TARRAGONA Joan Montesó Ollé. 40 anys. Roquetes (Baix Ebre). Coordinador Territorial del sindicat a les Terres de l’Ebre i responsable dels sectors dels cítrics, oli i arròs de la Comissió Permanent Nacional de la Unió de Pagesos. | CAP DE LLISTA PER BARCELONA Pep Alsina Rovira.52 anys. Calldetenes (Osona). Responsable dels sectors ramaders, contractes de conreu i d’integració i drets de producció a la Comissió Permanent Nacional de la Unió de Pagesos. |
Amunt, si no els coneixeu, són els caps de llista de la candidatura d´Unió de pagesos a les eleccions agràries.
Massa sovint per la poca massa poblacional i la llunyania de l´àmbit metropolità, aquestes anunciades eleccions agràries que ja han engegat la campanya el 9 de febrer i durant 15 dies dura, i a votar el proper 25 de febrer, ja es veuen alguna pancarta verda d´UP electoral, i són importants per la reestructuració que pateix el camp català, entre d´altres sectors. L´envelliment de la població, els sindicats de professionals industrials en cadena més presents en d altres sindicats més pro-convergents, no han aconseguit en tots aquests anys guanyar-li la partida amb una àmplia representativitat, el sindicat nacional agrari de referència, la Unió de pagesos, (que sigui dit de passada, que encara no compta amb el .cat ) el dels petits agricultors de la masia de tota la vida fent un retrat genèric i que han anat cuidant o comprant terrenys adjunts d´altres que han abandonat el camp, a més d´anar-se mecanitzant en molts àmbits. Hi ha un envelliment general,problemes econòmics per costos del gasoil i reclamació de gasoil professional, importacions massives de productes - molts d´ells elaborats aquí no són prou valorats pels autòctons- a preus reventats, i la fi de la PAC amenaça i el turisme rural esdevé una alternativa o un complement real, i això es demostra en una comarca com aquí al Berguedà, davant de la crisi del lli i la marxa d´Agrofibra pel cànem que agrupava a uns 120 pagesos associats marxa cap a frança per manca de matèria prima a priori. Els nostres boscos, necessitem tenir-los ben cuidats, prou que els visitem i no sempre se´ls respecta i aquí l´administració de cara al futur, més enllà de les ajudes a les ADF , ho haurà de tenir present mitjançant la pagesia assentada al territori. Espero que Unió de Pagesos tregui de nou un gran resultat. Moltes mobilitzacions del territori , sense els tractors i els seus associats, no serien el mateix.
Us poso un breu comentari històric de les més representatives organitzacions agràries:
Fundat el 1974, i legalitzat com a organització professional agrària el 1977, Unió de Pagesos aplega pagesos, ramaders i forestalistes, homes i dones, de tot Catalunya, associats lliurement per defensar d'una forma solidària els seus interessos i per aconseguir millorar les seves condicions de vida i de treball. L’entitat defensa els interessos professionals i socials de les explotacions familiars agràries i és l'interlocutor d'aquests interessos davant les administracions i tots els agents del sector agrari.
La JARC va néixer el 23 de juny de 1997, fruit de la fusió de tres organitzacions professionals agràries que tenien totes elles una important trajectòria i prestigi en el sector. Es tracta de Ramaders i Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors de Girona i la Unió de Sindicats Agraris de Catalunya (USAC) a Lleida. És per això que tot i ser una entitat de nova creació, la JARC compta amb l'experiència i el treball de persones que pertanyen a aquestes organitzacions agràries des de la dècada dels setanta.
L’organització ASAJA és una de les entitats més veteranes en l’àmbit de l’Estatal espanyol i va ser fundada el juliol del 1989, fruit de l’acord de la fusió entre tres antigues associacions. Es va convertir aleshores en la major organització professional agrària de l’Estat espanyol amb més de 200.000 afiliats que actualment treballen en explotacions de forma directa, tant siguin propietaris, arrendataris com membres de famílies que col•laboren en les tasques de les explotacions. ASAJA s’ocupa de la representació, la gestió, la defensa i el foment dels interessos d’aquests professionals del sector agrari en col·laboració, en moltes ocasions, amb organitzacions sectorials o territorials.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]
<< Inici