Hemeroteca d´entrades del Bloc Llibertats de l´any 2007

dimarts, 3 de juliol de 2007

(Maragall dimissió) Sobre proposta d´anglès a TVE d´Ernest Maragall: més del mateix

Quan amb determinats aparells permeten el multilingüisme, ara, com a primera llengua, es vol treure el català per l´anglès, amb una situació real que a la TDT el català és una llengua minoritària i minoria numèrica escandalosa. Us deixo una opinió al respecte:

El Conseller Ernest Maragall, després de la proposta de la tercera hora en castellà, n'ha fet una altra tant o més agosarada que la primera. Ha proposat que TV3 passi les pel·lícules en versió original i subtitulades en català, d'aquesta manera el coneixement de l'anglès augmentaria enormement a Catalunya.

Sens dubte el Conseller te raó, el coneixement de l'anglès augmentaria molt, segurament en la mateixa proporció en què baixaria el coneixement del català. Hi hauria una televisió, TV3, emetent en català i anglès i tota una pila d'altres televisions emetent només en espanyol. Quina llengua en sortiria perjudicada? És fàcil d'entendre, el que ja no s'entén tant és per què es fan propostes que perjudiquen, directa o indirectament, la llengua catalana.

TV3 no pot portar a terme aquesta proposta si no ho han fet abans les altres televisions i mentre l'audiència de TV3 no estigui acostumada a sentir l'anglès. Si es fa sense que es donin aquestes condicions, els telespectadors de TV3 canviaran de canal, amb la qual cosa deixaran de sentir català, ja que és l'única televisió que emet en català, i passaran a sentir-ne qualsevol altra de les que emeten en llengua espanyola.

Abans de fer alguna altra proposta demanem al senyor Ernest Maragall que reflexioni seriosament sobre les conseqüències que se'n deriven.

Carme Forcadell
Plataforma per la Llengua
www.plataforma-llengua.cat

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici