Hemeroteca d´entrades del Bloc Llibertats de l´any 2007

dissabte, 6 de gener del 2007

Una llei de control del comerç exterior de material militar, que el PSOE consensua amb els fabricants

Si en el món hi ha una indústria que genera malauradament beneficis astronòmics, oi més , des de la denomnada guerra global contra el terrorisme, a partir de l´11-m, que va causar 3.500 morts, i ara a l´Iraq, el balanç oficial de morts ja reconeix 10.000 morts en un any, el món,està militaritzat, però el greu, que molts govern el promocionen aquest comerç indiscriminadament, sense principis ètics, i en llocs en conflictes, sovint impulsats per èlits externes i minories socials internes per controlar recursos naturals, i a l´Àfrica en tenim força exemples. D´aqui un compromís electoral incomplert del PSOE, el no vendre armes a països que no respectin els drets humans i per descomptat a on hi hagi conflictes militars, prohibir-ne la venda, en el avantprojecte s´està incomplint com denuncien les ONG especialitzades en la qüestió, com indiquen ama aquesta notícia a Canal solidari, com adjunto més avall.
ERC no pot avalar una llei d´un govern espanyol del PSOE militarista, que no respecta la convenció dels drets humans i promou el militarisme típic de la dreta.

Algunes dades escandaloses:

Durant el 2005 Espanya va vendre armes i material de defensa per valor de 419 milions d'euros a 48 països, entre ells països en conflicte o en els quals es violen sistemàticament els drets humans.
També va vendre tecnologies i productes de doble ús a 56 països per valor de 58 milions d'euros. Entre aquestes últimes vendes destaquen les transferències a la Xina de material nuclear, que podria incloure reactors i urani empobrit.

Espanya és el primer exportador mundial de municions a l'Àfrica Subsahariana i aquestes vendes no tenen cap tipus de control
Quant a les “vendes conegudes, però que no apareixen en les dades oficials”, aquestes entitats mostren la seva preocupació “especialment” per la venda de sis avions C-212MP Aviocar a Indonèsia. Afirmen que “aquests avions han estat enviats per peces i ensamblats en el lloc de destinació”.


També preocupa el fet que Espanya sigui “el primer exportador mundial de municions a l'Àfrica Subsahariana, i aquestes vendes no tinguin cap tipus de control”. Segons les seves dades, es van vendre 37 milions de cartutxos a Ghana el 2004 “, però aquestes vendes ni tan sols precisen autorització per part del Govern perquè es considera munició per a caça”.

El pacifisme i el no militarisme d´esquerres no ha d´ésser de boqueta, i en la futura llei de control d´armes, deixarà a cadascú en el seu lloc. O fem un món més segur eliminant el militarisme creixent, o les institucions públiques d´aquest estat, -que sovint ens maltracta a nosaltres els catalans també-, o el PSOE i els seus socis, per activa o per pasiva esdevindran còmplices de la deriva neocon nord-americana de Bush i companyia, ara que amb l´assasinat d´estat a Sadam Hussein, donaran arguments a l´integrisme islàmic, que potser és el que pretenen per justificar retallades de llibertats i més militarisme global.



Notícia :
El Govern consulta als fabricants, i no a les ONG, per elaborar la llei de comerç d'armes
Després de l'aprovació de l'avantprojecte de llei, Amnistia Internacional, Greenpeace i Intermón Oxfam consideren que el text ha de millorar en qüestions com la transparència i el control.
Redacció (05/01/2007)
El Consell de Ministres va aprovar el 29 de desembre l'avantprojecte de llei sobre control del comerç exterior de material armamentístic, just dues setmanes més tard que es complís el termini al qual es va comprometre el Govern.

Amnistia Internacional (AI), Greenpeace i Intermón Oxfam (IO) lamenten que el Govern només hagi consultat l'opinió de la indústria armamentística i no hagi acceptat la presentació de les propostes d'aquestes ONG, que històricament han exigit la transparència en el comerç d'armes.

Segons expliquen, el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme va sotmetre el text a informe de l'Associació de Fabricants d'Armament i Material de Defensa (Afarmade), que agrupa les principals indústries militars espanyoles, però no va voler lliurar el text que contenia les propostes d'aquestes entitats.

La llei ha de millorar

AI, Greenpeace i IO consideren que l'aprovació d'aquest text és “un bon punt de partida”, encara que “ha de ser notablement millorat durant el tràmit parlamentari”, sobretot en els aspectes de transparència i control de les transferències.

Malgrat alguns avanços, com incloure en els mecanismes de control la munició de tot tipus d'armes de foc -incloent les de caça i tir esportiu-, gran part del projecte de llei “sembla limitar-se a posar per escrit les pràctiques actuals”.

Segons aquestes entitats, aquestes pràctiques són les que han permès en els darrers anys exportacions d'armes “molt preocupants” i les que, fins avui, han fet “impossible” saber exactament quina quantitat i tipus d'armes i altre material de defensa es ven, presta o regala a un determinat país.

Transparència i control de transparències

Segons el text de l'avantprojecte, el Congrés coneixerà totes les operacions i països de destinació, així com les denegacions en les transferències de material de defensa i doble ús. Això, de fet, ja passa.

AI, Greenpeace i IO insisteixen que la futura llei ha d'incloure indicacions detallades sobre la informació mínima que ha de contenir l'informe oficial sobre les estadístiques espanyoles de transferències de material de defensa i doble ús.

En canvi, un aspecte on sí sembla produir-se un avanç important en l'exigència que s'informi sobre l'ús final del producte exportat i sobre la naturalesa de l'usuari final. Si es confirma aquest punt, seria “un avanç en la direcció correcta”.

A més, les ONG consideren que el text final de la futura llei “ha de reflectir” l'aplicació estricta dels criteris del Codi de Conducta de la Unió Europea per evitar que es venin armes a països en conflicte, on es violin els drets humans o allà on regni la pobresa.

En aquests moments, Espanya és el principal exportador mundial de municions a l'Àfrica Subsahariana, unes operacions que no estan subjectes a autorització governamental perquè es cataloguen com a caça.

Més informació:

Amnistia Internacional

Greenpeace

Intermón Oxfam

Consulta totes les notícies publicades sobre comerç d'armes

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici