|
| |
| Per tal de reforçar l´atenció primària social, el Departament d´Acció Social i Ciutadania ha finançat conjuntament amb les administracions locals la contractació de 105 treballadors socials nous a Catalunya. S´han fet convenis també amb l´Administració Local per a la contractació de 19 treballadors socials que seran els referents de ProdeP en les diferents àrees geogràfiques per impulsar la implementació de la Llei de la Dependència. - Seran un punt de referència i de suport proper als professionals i les entitats.
- Seran un eix de connexió entre les institucions en el territori.
- Els impresos de les sol.licituds arribaran als ajuntaments de més de 20.000 habitants i als consells comarcals entre el dijous dia 10 i el divendres 11 de maig. Ja podeu descarregar-la directament des d´aquest butlletí.
- S´han editat els cartells i fulletons informatius per a la població que es distribuiran a partir del dilluns a tots els ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i àrees bàsiques de salut. Ja els podeu veure des d´aquest butlletí.
- Les setmanes entre el 15 i el 30 de maig, les delegacions territorials d´Acció Social i Ciutadania convocaran reunions de presentació a totes les àrees territorials on es treballarà de forma més concreta el procés de posada en marxa de la llei.
"Vincle a Entitats de l´Administració Local amb les quals es convenia el referent i àmbit territorial d´actuació" |
| 2. Accés, informació i orientació | pujar | |
| El serveis socials d´atenció primària social i els serveis d´atenció primària de salut hauran d´actuar com a punts centrals d´accés al sistema: - Informen i orienten al ciutadà sobre el sistema d´atenció a les persones en situació de dependència.
- Promouen el triatge de les demandes per adequar-les a la realitat del desplegament de la LAPAD, evitant tasques innecessàries als professionals i expectatives frustrades als ciutadans.
- Faciliten la sol.licitud i orienten a fer els tràmits pertinents per sol.licitar la valoració.
- Si s´escau, orienten cap a altres recursos de serveis socials d´atenció a les persones.
Els principals agents són: - Professionals del treball social d´atenció primària social.
- Professionals de salut i de treball social d´atenció primària de salut.
- Responsables i professionals d´entitats de serveis socials del Sistema Català de Serveis Socials (centres de dia, centres residencials...) i dels serveis sociosanitaris.
- Entitats socials que agrupen persones i familiars de gent gran, persones amb discapacitat, salut mental, etc.
S´està desenvolupant un pla de comunicació específic adreçat a la població general, col.lectius específics i professionals que informa i orienta sobre l´accés al sistema i els criteris, procediments i instruments del sistema. Aquest pla es desenvolupa mitjançant: - Telèfon de la Dependència: 900.300.500, Web (ProdeP / Gencat/Acció Social i Ciutadania).
- Material informatiu: butlletins periòdics, material divulgatiu, informació facilitada als mitjans de comunicació.
Procediment: A partir del primer contacte de la persona o el seu familiar/tutor, els professionals / informadors utilitzen un instrument de triatge (formulari autocontestat de Dependència. FAD), que pot ser autorespost per la persona o familiar per a tenir una orientació sobre la situació de dependència i la pertinència d´iniciar: - 1.- El procés de valoració per reconeixement de dependència en el cas que la seva situació estigui inclosa en els graus protegits per la LAPAD.
- 2.- El procés cap els altres procediments per accedir als serveis i recursos de serveis socials d´atenció primària actuals.
"Vincle a formulari autocontestat de dependència per situacions de dependència amb un component important de deteriorament de mobilitat" |
| 3. Sol.licitud de reconeixement del grau de dependència | pujar | |
| En el cas que la situació estigui protegida segons el moment de desenvolupament de la LAPAD o la persona insisteixi en iniciar el procés de valoració, i sempre que no requereixi d´una intervenció immediata, s´ inicia el procés de sol.licitud valoració.
Procediment - Els professionals dels serveis d´atenció primària social i els serveis d´atenció primària de salut (especialment els treballadors socials) facilitaran a la persona el model normalitzat de sol.licitud i l´orientaran cap a la recollida de la documentació corresponent.
- Les persones també podran obtenir la informació, respondre el formulari de triatge i descarregar-se la sol.licitud a traves de les pàgines web institucionals.
- La sol.licitud haurà de ser emplenada i signada per la persona o el tutor legal, adjuntant la documentació corresponent a la seva situació.
- Respecte a la documentació de salut, com a criteri general la persona haurà d´aportar un informe de salut anterior a dos anys on constin els diagnòstics més rellevants relacionats amb la seva situació de dependència.
- En cas que no en disposi, haurà de demanar un informe mèdic específic (preferentment amb el format d´informe de salut estàndard.
- si està ingressat o és atès de forma continuada en un centre: caldrà adreçar-se als serveis mèdics del mateix (residències, centres de dia, centres sociosanitaris, centres de discapacitats...).
- si viu al seu domicili:
- si la dependència està vinculada a malaltia mental, caldrà adreçar-se a l´especialista.
- pel que fa a la resta de situacions, caldrà adreçar-se als serveis mèdics d´atenció primària i/o al seu metge de referència.
Un cop la persona ha omplert i signat la sol.licitud i ha recollit la documentació, la lliurarà als serveis socials d´atenció primària (i als serveis socials de salut de l´àrea bàsica de salut allà on estiguin homologats per aquest procediment) que: - Comprovaran la documentació.
- Gravaran les dades de la sol.licitud a l´Aplicatiu Informàtic de la Dependència (Aidep). Estarà disponible breument.
- Lliuraran a la persona un comprovant de la recepció de la sol.licitud.
- Faran arribar la sol.licitud i la documentació adjunta als SSTT del Departament d´Acció Social i Ciutadania.
Les persones podran presentar també la sol.licitud i la documentació als registres oficials de la Administració Oberta de Catalunya: oficines i SSTT d´Acció Social i Ciutadania i altres oficines de la Generalitat, registres municipals amb conveni amb la Generalitat, correus, jutjats... que trametran la documentació als SSTT del Departament d´Acció Social i Ciutadania.
"Vincle a la Sol.licitud de dependència" "Vincle Al Subprocés d´Informació i Orientació" "Vincle Al Subprocés de Sol.licitud de Valoració" |
| 4. Procés de valoració funcional i resolució de grau de dependència | pujar | |
| 4.1.- Registre i distribució de sol.licituds Els SSTT d´Acció Social i Ciutadania reben les sol.licituds amb la documentació adjunta i fan el registre d´entrada, remeten la notificació de recepció i fan requeriment, si cal. La Unitat Territorial d´Autonomia i Dependència de ProdeP, coparticipada per la Generalitat i l´Administració Local, farà el control de tot el procés: accés - recepció , registre i gravació - derivació a Sevad - resolució.
4.2-Valoració funcional Els 23 Serveis de Valoració de la Dependència (Sevad), conveniats amb 18 empreses públiques i consorcis, estan integrats per 160 valoradors/res, 16 metges, 10 psicòlegs/gues, 10 treballadors/es socials i 32 administratius/ves. Estan distribuïts per tot el territori.
Tenen per objectiu la realització de les valoracions funcionals i la proposta d´informe de grau i nivell de dependència que adrecen, mitjançant l´aplicatiu informàtic als òrgans competents de la resolució.
Procediment: - Estudien la informació del cas per preparar la valoració funcional.
- Analitzen i registren l´informe de salut. Si és insuficient, consulten la xarxa assistencial o demanen a la persona un informe complementari.
- Programen el procés de valoració al domicili habitual de la persona.
- Realitzen la valoració funcional de la situació de dependència aplicant el barem de valoració de dependència i l´instrument específic de 0 a 3 anys.
- En cas d´incidències, reprogramen o proposen mitjançant la Unitat de Dependència de Prodep el desestimació de la sol.licitud.
La Junta de Valoració, integrada per l´equip consultor del Sevad i un representat de la Unitat de Dependència de Prodep i dels SSTT del Departament d´Acció Social i Ciutadania, es reunirà periòdicament, revisarà la valoració i emetrà un informe-proposta del grau i nivell de dependència.
4.3.-Resolució de grau - L´òrgan competent per resoldre el grau i nivell de dependència serà, mentre no es constitueixi l´Agència Catalana de la Dependència, la Direcció del Servei d´Atenció a Persones dels SSTT del Departament d´Acció Social i Ciutadania.
"Vincle Al Subprocés de Programació de Visita" "Vincle Al Subprocés de Visita de Valoració" "Vincle a Serveis de Valoració de la Dependència (SEVAD)" |
| 5. Elaboració del Pla Individualitzat d´Atenció (PIA), seguiment i gestió del cas | pujar | |
| Els serveis socials d´atenció primària a partir de la resolució de grau, aplicant el seu criteri professional i la disponibilitat de recursos, lideren el procés de decisió conjunt (amb la persona-família) respecte quines actuacions són les més adients per afrontar la situació de dependència.
Aquesta fase del procés serà desenvolupada i publicada properament. |
| |
| ProdeP: http://www.gencat.net/benestar/persones/dependencia/index.htm
Portal Social: http://www.portalsocial.net/
Departament de Salut: http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/Du1/index.html
Departament d´Acció Social i Ciutadania: http://www.gencat.net/benestar/
Amb aquesta informació teniu , de moment, el bàsic i necessari si coneixeu alguna persona o familiar directe amb algun tipus de grau de dependència, com derivar-lo i rebre informació per sol.licitar les ajudes públiques, esperant que sigui del vostre ajut, en aquesta Llei que ve a ésser el quart pilar de l´estat del benestar, malgrat que a nivell de país hem rebut una invasió competencial que s´ha de resoldre en el futur, si no volem perpetuar l´imatge que els ajuts públics amb els nostres recursos els administra l´estat espanyol, i la Generalitat només du la gestió i execució de les ajudes. La marca social amb els nostres recursos, amb el dèficit de finançament que res revuisarà el 2008, cal ajustar-lo a les necessitats reals del nostre país. | |
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]
<< Inici